Basa Sunda

NKRI SAKEUDEUNG DEUI LEUNGIT(?)

TEU karasa umur bangsa jeung Nagara urang geus 72 taun, pas dina tanggal 17 Agustus 2017 nu geus kaliwat. Dina raraga miéling lahirna ieu Republik, geus rutin sok diayakeun upacara bandéra. Dina taun ayeuna, éta upacara HUT RI rada béda jeung dina taun-taun nu kaliwat. Ayeuna,  mah maké adat séwang-séwangan, mun ti Kalimantan atawa Sumatera, maké baju adat ti éta daérah. Ngan nu teu katinggal mah baju adat Sunda, sabab euweuh gegedén nu asli urang Sunda dina éta acara.

Aya nu reueus sarta muji kana éta acara nu béda jeung biasana. Tapi teu saeutik ogé nu méré pamadegan yén pamaréntah hayang mintonkeun NKRI nu masih kénéh kuat atawa mibanda ajén. Padahal éta mah ngan saukur rék ngabébénjokeun rahayat. Nu tumiba ayeuna ka rahayat kacida pisan matak ketir. Sabab ieu Nagara beuki teu puguh pamadeganana. Dina widang politik jeung hukum, geus teu mintonkeun politik nu reueus pikeun rahayat. Malah gawé bareng jeung Partai Komunis China beuki katempo dalitna. Nagara China pinter pisan dina raraga meungkeut Nagara Indonésia nyaéta ku dibéré injeuman duit ratusan triliunan, kalawan boga udagan nyaéta ngincer tanah nu aya di ieu Republik.

Dina sababaraha tulisan ngeunaan réfléksi HUT RI nu ka-72, aya tulisan nu ébréh ngeunaan kaayaan bangsa Indonésia diantarana, nu dikisahkeun ku urut wartawan Tempo: (1). Dumasar catetan Badan Pemeriksa keuangan (BPK) dominasi Asing di séktor Migas 70%, batu bara, bauksit, nikel dan timah 75%, tembaga jeung emas lobana 85% sarta di perkebunan sawit  50%. Éta jumlah nuduhkeun yén kacida pisan teu walakaya  pamaréntah dina méré panyalindungan asét Negara. (2). Nurutkeun The Institute For Global Justice (IGJ), nepi ka ayeuna 175 juta héktar atau setara 93 persén lega daratan di Indonésia geus dipiboba ku  para pemodal swasta/Asing. (3). Dina taun 2011 data dina widang perminyakan, penghasil minyak utama didominasi ku Asing. Di antarana, Chevron 44%, Total E&P 10%, Conoco Phillip 8%, Medco 6%, CNOOC 5%, Petrochina 3%, BP 2%, Vico Indonesia 2%, Kodeco Energy 1 % dan lainnya 3%. Ari Pertamina & mitra nu salila ieu dianggap némbongkeun penguasaan nasional ngan ukur kakawsa 16%. (4). Total kabéh milik invéstor Asing 60-70% ti sakabéh saham perusahaan nu dicatetkeun dina perdagangkan di bursa éfék. Tina kabéh BUMN nu geus diprivatisasi, nu dipibanda ku Asing geus nepi ka 60 persén. Pon kitu deui télékomunikasi jeung industri sawit geus dicepeng ku bangsa Asing. (5). Sabaraha bank sahamna geus didominasi Asing nyaéta Danamon (68,83%), Buana (61%), UOBI (100%), NISP (72%), OCBC (100%), CIMB Niaga (60, 38%) BII (55,85%), BTPN (71,6%). Ari  Bank Panin jeung  Bank Permata geus dicepeng ku Asing geus nepi  35% dan 44,5%. (6). Taun 2003  BUMN Indosat dijual ka Temasek BUMN Singapura kalawan harga 5 triliun. Salila 5 taun Temasek geus meunang untung 5 triliun untung tina bisnis télékomunikasi. Hartima modal geus balik deui. Taun 2008 Temasek ngajual Indosat ke Qatar Telecom16 triliun. Hartina dina salila 5 taun  BUMN Singapura geus untung 16 triliun. Meneg BUMN keur dicepeng Sofyan Djalil teu bisa bajoang meuli deui Indosat ku pamaréntah jeung deui teu bisa bahan ngajual Indosat ka Qatar Telecom. (7). Aya sababaraha BUMN katégori blue chips, kepemilikan Asing ngaleuwihan angka 40 persén. PT Télékomunikasi Indonésia Tbk, Cantona, 39,5 persén sahamna aya dina kakawasaan Asing. Pon kitu deui PT Semen Gresik Tbk sebanyak 39,21% dikuasai Asing. Bank Rakyat Indonésia (BRI) – nu salila ieu jadi andelan para patani jeung rahayat leutik– sahamna geus dipimpin ku Asing lobana 35,39 persén. (8). Tina  total 225 blok migas nu dikelola Kontraktor Kontrak Kerjasama (KKKS) non-Pertamina, 120 blok dioperasikeun perusahaan Asing, 28 blok dioperasikeun perusahaan nasional serta  sekira 77 blok dioperasikan perusahaan patungan Asing jeung  nasional. (9). 74% tanah di Indonésia geus dipimpin  ku sababaraha urang non pribumi nu jumlahna ngan 0,4% tina total penduduk Indonésia. (10). Air minum AQUA (74% sahamna  dikawasa perusahaan Danone asal Prancis), téh Sariwangi (100% sahamna milik Unilever, Inggris), susu SGM (milik Sari Husada nu 82% sahamna dikawasa Numico, Belanda), Lux, Pepsodent (milik Unilever), roko Sampoerna (97% sahamna milik Philips Morris, Amérika Serikat). (11). Industri tékstil & produk tékstil (TPT) nu mangrupa primadona ékspor Indonésia sihoréng geus dipimilik ku Asing. Dumasar tina eronganana peningkatan réalisasi invéstasi Penanaman Modal Asing (PMA) di séktor TPT nu ngaronjat 252% 2004 nepika 2006. Dina  2004 invéstasi Asing di TPT senilai US$ 165,5 juta, dina 2006 undak jadi US$ 418,1 juta. Penanaman Modal Dalam Negeri (PMDN) dina periodeu nu sarua  teu bisa aya kamajuan stagnan nyaéta Rp. 70 M menjadi Rp. 75,5 M dina 2006. Malah  invéstor Asing dina  awal 2007  leuwih gencar nambah invéstasi TPT di Indonésia. (12). Indonésia Aircraft Maintenance Services Association (IAMSA) rumahuh ku sabab persaingan bisnis perawatan pesawat di Indonésia nu sabagian  dikawasa ku tenaga ahli Asing.  Indonésia ngan bisa nyorot tenaga nu dibawa ngan saukur 30% wungkul. (13). Kurang leuwih 85% saham BUMN nu status Go Public di lantai bursa dikawasa pihak Asing. Badan Usaha Milik Negara (BUMN) nu gedé geus jadi  perusahaan terbuka, diantarana: PT Télkom Tbk, PT Indosat Tbk, PT Semén Gresik Tbk, PT Bank Mandiri Tbk, PT Bank Rakyat Indonesia Tbk, PT Kimia Farma Tbk, PT Adhi Karya Tbk, PT Perusahaan Gas Negara Tbk, PT Bukit Asam Tbk. Malah  persaingan nu teu séhat geus kajadian  antara perusahaan bermodal Negara, antara  PT Perusahaan Gas Negara Tbk (berkode saham PGAS) jeung PT Pertamina dina ténder distribusi minyak jeung gas ke SPBU. Kitu ogé PGN henteu deui dianggap mangrupa perusahaan plat mérah ku sabab 43,04% saham geus dipiboga publik nu di antarana 82% dipimilik pihak Asing. Cag! ***Kuswari

Comments
To Top